04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Učenci Ustvarjalnic, izbirnega predmeta Slovenski znakovni jezik in predstavniki šolske skupnosti OŠ Gorje so v četrtek, 11. 1. 2024, obiskali Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skoberne in RTV Slovenija.

V knjižnici lahko v subtilni svet literature  vstopijo vsi z okvarami vida in motnjami branja, saj so gradiva prilagojena bralčevim potrebam in zmožnostim za branje. Na knjižnih policah lahko najdete 1684 knjižnih del v brajici, 6573 del v digitalnem zapisu mp3, 360 del pa v formatu DAISY. Knjižnica je poimenovana po Minki Skoberne, ki je lata 1918 organizirala prepisovanje slovenske literature v pisavo za slepe – v brajico. V enem letu so ženske, ki jih je Minka Skoberne navduševala za ročno prepisovanje knjig, prepisale 60 leposlovnih del slovenskih pisateljev v 150 brajevih zvezkih (vsak zvezek je imel 130 strani).

Zanimivo si je bilo od blizu pogledati tudi delo na RTV Slovenija – ni vse tako preprosto, kot vidimo na TV in slišimo na radiu, ampak mnogo več. Na RTV Slovenija si prizadevajo, da so njihovi programi dostopni tudi za uporabnike, ki za kakovostno spremljanje vsebin potrebujejo posebne prilagoditve. Zato omogočajo posebne tehnike za prilagoditev in si prizadevajo za uvajanje novih tehnologij, ki bodo v bodoče še izboljšale uporabnikovo izkušnjo. Posebne prilagoditve potrebujejo predvsem osebe z okvaro vida ali sluha, osebe z motnjami branja in starejši gledalci. V splošnih določbah Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika določa pravico gluhih oseb uporabljati slovenski znakovni jezik in pravico gluhih oseb do informiranja v njim prilagojenih tehnikah ter obseg in način uveljavljanja pravice do tolmača za znakovni jezik pri enakovrednem vključevanju gluhih oseb v življenjsko in delovno okolje. Na Televiziji Slovenija redno s tolmačem v slovenski znakovni jezik tolmačijo osrednji informativni blok ob 19h, poleg tega pa tolmačijo še tedenski oddaji Tednik in Tarča ter otroške oddaje Zgodbe iz školjke. Tolmačijo tudi nekatere izredne oddaje oziroma oddaje, ki so izrednega pomena za obveščenost. To so na primer: predvolilne oddaje, posebne oddaje ob izrednih dogodkih, državne prireditve ter nekatere druge oddaje, ki so pomembne za informiranje gluhih gledalcev.

Zapisala: T. Sušnik

Dostopnost