04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V soboto, 8. junija, se je po deževnem tednu končno obetalo lepo vreme. Takšno, ki kar vabi na kakšen izlet v naravo. No, učenci izbirnih predmetov likovno snovanje in nemščina se niso pritoževali nad tem, da je bila sobota rezervirana za povsem drugačen doživljaj – obisk Dunaja, najlepšega cesarskega mesta.

Naš glavni cilj je bil obisk muzeja Albertine. Tam trenutno poteka odmevna razstava znamenitega ameriškega pop art umetnika Roya Lichtensteina. Zaslovel je po tem, ko je začel spretno pretvarjati pop kulturo v višjo umetnost. Motive je črpal iz vsakdanjega življenja, največkrat iz popularnih stripov. Razstava nas ni pustila ravnodušnih in je presegla vsa naša pričakovanja.
Ker Albertina hrani eno pomembnejših zbirk modernistične umetnosti, je bil ogled le-te nujen.

Občudovali smo umetnine največjih imen slikarstva od impresionizma naprej. Že kar zabavno je bilo opazovati učence, ki so težko verjeli svojim očem, da pred njimi stoji slika Picassa, Moneta, Degasa, Cézanna… »Učitelj, ali je ta slika original? Tista, ki jo je Picasso sam naslikal?« , je bilo večkrat zastavljeno vprašanje učitelju likovne umetnosti.

Obisk Dunaja smo obogatili še s sprehodom po centru mesta, kjer smo si ogledali glavne znamenitosti. Ob sončni pripeki je še kako prijal ogled notranjosti mogočne gotske katedrale Sv. Štefana. Vzpon na zvonik nam je ponudil čudovit razgled na cesarsko mesto.
Ob koncu dneva je sledil še sprehod po čudovitem, dišečih vrtnic polnem parku dvorca Schönbrunn.

Pot nazaj proti Gorjam je bila ravno prav dolga, da smo imeli čas strniti misli in vtise kulturno bogatega dne.

Primož Poklukar, učitelj lik. umetnosti

Dostopnost